Biszkopt ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem pros

Biszkopt ananasowy

Składniki:

Biszkopt ananasowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • Krem ananasowy:
  • puszka ananasów,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 dag margaryny,
  • 5 żółtek.
  • Wierzch białkowy:
  • 5 białek,
  • pół szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych.
  • Do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Biszkopt ananasowy
Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Półtorej szklanki soku z ananasów zagotować. W pół szklanki soku rozmieszać budynie śmietankowe i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować mieszając. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodawać naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu. Pod koniec dodać do masy pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać. Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Tagi:

biszkopt