Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Biszkopt brzoskwinek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne ciasto, żeby oddać jego smak trzeba go spróbować. Przepis znalazłam na blogu Knurr.pl i jak to ja trochę zmodyfikowałam.

Biszkopt brzoskwinek

Składniki:

Biszkopt brzoskwinek

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 1 puszka brzoskwiń 80 dag
  • 1 łyżka cukru (można dodać wg uznania)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 kostka margaryny

Sposób przygotowania:

Biszkopt brzoskwinek
Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę. Wmieszałam przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekłam ok. 40 minut w temp. 180*C.

Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie odsączyłam z zalewy i drobno pokroiłam. Zalewę uzupełniłam wodą z sokiem z pomarańczy do obj. 1 litra. Odlałam 1/2 szklanki do rozprowadzenia budyniu a resztę zagotowałam z cukrem. Wlałam budyń, gotowałam do zgęstnienia. Dodałzm pokrojoną drobno Kasię i wymieszałam do rozpuszczenia się margaryny.