iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1305]

Ciasto bez pieczenia z mango

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste ciacho bez pieczenia z budyniem owocowym na bazie owoców mango, kremem śmietankowym i słodkim akcentem białego lukru na wierzchu.

Ciasto bez pieczenia z mango

Składniki:

Ciasto bez pieczenia z mango

dodatkowo

  • ok. 20 czekoladowych herbatników na spód
  • ok 20 jasnych herbatników na wierzch

masa budyniowa na bazie mango

  • 2 paczki po 450 g mrożonego mango
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru

masa śmietankowa

  • 350 ml śmietanki 30%
  • 25 dag mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • niewielka ilość wody

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia z mango
Ciemne herbatniki ułożyć na blaszce 33 cm x 22 cm

Masa budyniowa:

Mango zalewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy, a następnie delikatnie miksujemy, nie na gładki mus., lecz tak by widoczne były kawałki owoców. Zagotować. Budynie i cukier wymieszać w 1/4 szklanki wody. Wlać na gotujące się owoce. Mieszając zagotować. Gorący budyń wylewamy na herbatniki.

Masa śmietankowa. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mascarpone i żelatynę. Dokończyć ubijanie.Wyłożyć na wystudzoną masę budyniową. Na wierzchu ułożyć jasne herbatniki i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z odrobiną wody. Polać nim ciasto.