Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Oddzielamy białka od żółtek .Białka ubijamy na sztywno dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao- mieszamy delikatnie łyżką . Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej tłuszczem ,wyrównujemy wierzch .Pieczemy w 180C przez ok. 30 min. Studzimy.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki by zaczęły tężeć.
Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy tężejącą galaretkę ,miksujemy do połączenia się składników. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wody i też odstawiamy by zaczęła tężeć. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową na której układamy pokrojone w paseczki brzoskwinie , maliny ,czereśnie – wstawiamy do lodówki by stężało na owoce wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Wkładamy do lodówki na parę godzin.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki by zaczęły tężeć.
Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy tężejącą galaretkę ,miksujemy do połączenia się składników. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wody i też odstawiamy by zaczęła tężeć. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową na której układamy pokrojone w paseczki brzoskwinie , maliny ,czereśnie – wstawiamy do lodówki by stężało na owoce wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Wkładamy do lodówki na parę godzin.