akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto rafaello z brzoskwiniami i herbatnikach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wysokie, powiedziałabym nawet, że tortowe ciasto Rafaello z musem z brzoskwiń, na biszkopcie. Poszczególne warstwy oddzielają herbatniki. Polecam!

Ciasto rafaello z brzoskwiniami i herbatnikach

Składniki:

Ciasto rafaello z brzoskwiniami i herbatnikach

 

 

  • Krem budyniowo-kokosowy:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 800ml. mleka
  • 250-300g. masła miękkiego
  • 70g. kokosu

 

  • Krem śmietankowo-kokosowy:
  • 250ml. śmietanki 30%
  • 1 śmietan – fix
  • kilka kropel aromatu rumowego/ migdałowego
  • 1 biała czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach gorącego mleka
  • 70g. kokosu

 

  • Mus brzoskwiniowy:
  • duża puszka brzoskwiń
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 60 sztuk herbatników maślanych

Sposób przygotowania:

Ciasto rafaello z brzoskwiniami i herbatnikach
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki, proszek i delikatnie wmieszać do masy. Piec w blaszce 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

2. Krem budyniowo-kokosowy: 700ml. mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozpuścić budynie. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Na koniec wsypać kokos i wymieszać.

3. Krem śmietankowo-kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać kokos i aromat, zmiksować.

4. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree razem z cukrem pudrem (odstawić 3 połówki na bok).

5. Do formy włożyć biszkopt, nasączyć go syropem z brzoskwiń i wyłożyć na niego mus brzoskwiniowy. Przykryć herbatnikami i kremem budyniowo-kokosowym. Na krem wyłożyć pokrojone w kostkę 3 połówki brzoskwiń. Na owoce herbatniki i reszta kremu budyniowego. Na to ostatnia warstwa herbatników i pozostały krem śmietankowo-kokosowy. Wierzch posypać kokosem. Schłodzić do stężenia mas.

Smacznego!