Sposób przygotowania:
Ciasto rafaello z brzoskwiniami i herbatnikach
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki, proszek i delikatnie wmieszać do masy. Piec w blaszce 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
2. Krem budyniowo-kokosowy: 700ml. mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozpuścić budynie. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Na koniec wsypać kokos i wymieszać.
3. Krem śmietankowo-kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać kokos i aromat, zmiksować.
4. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree razem z cukrem pudrem (odstawić 3 połówki na bok).
5. Do formy włożyć biszkopt, nasączyć go syropem z brzoskwiń i wyłożyć na niego mus brzoskwiniowy. Przykryć herbatnikami i kremem budyniowo-kokosowym. Na krem wyłożyć pokrojone w kostkę 3 połówki brzoskwiń. Na owoce herbatniki i reszta kremu budyniowego. Na to ostatnia warstwa herbatników i pozostały krem śmietankowo-kokosowy. Wierzch posypać kokosem. Schłodzić do stężenia mas.
Smacznego!
2. Krem budyniowo-kokosowy: 700ml. mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozpuścić budynie. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Na koniec wsypać kokos i wymieszać.
3. Krem śmietankowo-kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać kokos i aromat, zmiksować.
4. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree razem z cukrem pudrem (odstawić 3 połówki na bok).
5. Do formy włożyć biszkopt, nasączyć go syropem z brzoskwiń i wyłożyć na niego mus brzoskwiniowy. Przykryć herbatnikami i kremem budyniowo-kokosowym. Na krem wyłożyć pokrojone w kostkę 3 połówki brzoskwiń. Na owoce herbatniki i reszta kremu budyniowego. Na to ostatnia warstwa herbatników i pozostały krem śmietankowo-kokosowy. Wierzch posypać kokosem. Schłodzić do stężenia mas.
Smacznego!
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2