Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z kremem, z brzoskwiniami i pianką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu.

Ciasto z kremem, z brzoskwiniami i pianką

Składniki:

Ciasto z kremem, z brzoskwiniami i pianką

Biszkopt:

Krem:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 5 połówek brzoskwiń w syropie

Pianka:

  • 1 cytrynowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem, z brzoskwiniami i pianką
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.

4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę. 

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie bez cukru i na 500 ml mleka każdy.

Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.