myszak

myszak

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Biszkopt cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm ( dno tortownicy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką) . Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.

Biszkopt cytrynowy

Składniki:

Biszkopt cytrynowy

 

  • 3 jaja
  • 0,5szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szkl mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt cytrynowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszać mikserem na najniższych obrotach . Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia , delikatnie mieszac łyzka . Ciasto natychmiast przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika . piec około 35-40 minut

Tagi:

biszkopt