WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Biszkopt cytrynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uniwersalny biszkopt z 2 całych jaj i sześciu białek. Puszysty, deliatny, idealny do tortów i innych ciast.

Biszkopt cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt cytrynowy

 

  • 6 białek jaj
  • 2 całe jajka
  • 80 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast

Sposób przygotowania:

Biszkopt cytrynowy

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Sześć białek umieścić w misce. Dodać do nich dwa białka z całych jaj. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać do rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać partiami do ubitej piany. Następnie dodać powoli masło. Na koniec dodać sok z cytryny i olejek. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (u mnie 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.

Wyjąć z tortownicy. Podawać jako samodzielne ciasto lub przełożyć dowolnym kremem.

Biszkopt cytrynowy
Biszkopt cytrynowy po wystudzeniu wyjęty z tortownicy
Biszkopt cytrynowy
Biszkopt cytrynowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt cytrynowy
Ciasto na biszkopt przełożone do tortownicy.
Biszkopt cytrynowy
Ciasto na biszkopt w trakcie miksowania w misce