Sposób przygotowania:
Biszkopt cytrynowyETAP 1:
Masło roztopić i przestudzić. Sześć białek umieścić w misce. Dodać do nich dwa białka z całych jaj. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać do rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać partiami do ubitej piany. Następnie dodać powoli masło. Na koniec dodać sok z cytryny i olejek. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (u mnie 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.
Wyjąć z tortownicy. Podawać jako samodzielne ciasto lub przełożyć dowolnym kremem.
WanilioweImprowizacj
Habi napisał(a):