akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Orzeźwiające, lekko kwaśnawe ciasto, które gościło u mnie na wielu imprezach! Goście byli zachwyceni. Serdecznie polecam!

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • Biszkopt ( składniki są podane do jednego biszkoptu, więc trzeba je podwoić, ponieważ potrzeba dwóch biszkoptów) :
  • 3 jajka
  • 70g. mąki pszennej
  • 70g. mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

 

  • Masa budyniowa :
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szkl. soku z cytryny
  • 1 1/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200g. masła

 

  • Pianka cytrynowa :
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml. śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Ponadto:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600ml. wody
  • około 60 sztuk herbatników
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy. Na koniec wlać wodę i również delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do blaszki 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 2. Masa budyniowa: Sok z cytryny, szklankę wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. W pozostałej wodzie rozpuścić budynie. Gdy gotująca się mieszanka zacznie bulgotać, wlać do niej rozpuszczone budynie i ugotować budyń, cały czas mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do puszystości,dodać stopniowo ostudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. 3. Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Dodać do tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. 4. Dwie galaretki rozpuścić w 600ml. wody, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. 5. Składanie: Na I biszkopt wyłożyć ½ kremu budyniowego, na to warstwa herbatników, reszta kremu i II biszkopt. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę i schłodzić ciasto do całkowitego stężenia. Gdy stężeję wylać na galaretkę piankę cytrynową i warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce. Na górę wylać rozpuszczoną w 350ml. Wrzącej wody tężejącą, cytrynową galaretkę. Gotowe ciasto umieścić w lodówce i schłodzić co najmniej 2 godziny. Smacznego!