Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy. Na koniec wlać wodę i również delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do blaszki 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 2. Masa budyniowa: Sok z cytryny, szklankę wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. W pozostałej wodzie rozpuścić budynie. Gdy gotująca się mieszanka zacznie bulgotać, wlać do niej rozpuszczone budynie i ugotować budyń, cały czas mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do puszystości,dodać stopniowo ostudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. 3. Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Dodać do tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. 4. Dwie galaretki rozpuścić w 600ml. wody, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. 5. Składanie: Na I biszkopt wyłożyć ½ kremu budyniowego, na to warstwa herbatników, reszta kremu i II biszkopt. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę i schłodzić ciasto do całkowitego stężenia. Gdy stężeję wylać na galaretkę piankę cytrynową i warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce. Na górę wylać rozpuszczoną w 350ml. Wrzącej wody tężejącą, cytrynową galaretkę. Gotowe ciasto umieścić w lodówce i schłodzić co najmniej 2 godziny. Smacznego!