Sposób przygotowania:
Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami
Białka dokładnie oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, po kolei dodawać po jednym żółtku. Na chwilę zatrzymać miksowanie, do masy przesiać mąki i delikatnie i jak najkrócej delikatnie zmiksować na najniższych obrotach bądź też delikatnie wymieszać, tak aby puszystość białek nie opadła.
Ciasto wylać do niedużej blaszki (np. 28x18cm) i piec w temp. 160 st. C bez termoobiegu przez 30 min.
Upieczony biszkopt wyjąć wraz z blaszką z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości ok. 60 cm. Zapobiegnie to jego opadnięciu.
Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż celem uzyskania dwóch płatów.
W 200 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowy, pozostałą część mleka zagotować. Gdy tp będzie wrzeć, wlać do niego mleko z rozpuszczonym proszkiem budyniowym oraz dodać kajmak. Mieszać jeszcze przez chwilę, nie zdejmując ze źródła ciepła, aby kajmak jak najbardziej się roztopił. Dodać w razie potrzeby cukier, następnie sól, oraz dobrze wymieszać.
Do ostudzonej masy dodawać porcjami miękkie masło i całość zmiksować. Jeśli zmiksowana masa będzie miała grudki, nie zepsuje to efektu końcowego, bowiem masło scali całość w lodówce i pod wpływem niskiej temperatury masa i tak się połączy.
Truskawki wsypać do garnka z ok. 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać przez chwilę, aby się rozpadły, a część wody odparowała. Gorące truskawki rozgnieść tłuczkiem. Do jeszcze gorących wsypać 1 galaretkę truskawkową, zdjąć ze źródła ognia i dokładnie mieszać przez ok. 2 minuty, aby całość granulek galaretki się rozpuściła. W razie potrzeby dosłodzić cukrem.
Odcedzić z nadmiaru płynu.
Śmietanę 30% wyjąć z lodówki, dodać mascarpone i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, miksować jeszcze przez chwilę.
Pierwszy blat ciasta nasączyć wodą z cytryną, na niego wyłożyć jeszcze ciepłą masę kajmakową, następnie położyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć, wyłożyć truskawki, które na końcu należy posmarować bitą śmietaną z mascarpone.
Całość można jeszcze ewentualnie posypać kakao bądź startą czekoladą.
Ciasto wylać do niedużej blaszki (np. 28x18cm) i piec w temp. 160 st. C bez termoobiegu przez 30 min.
Upieczony biszkopt wyjąć wraz z blaszką z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości ok. 60 cm. Zapobiegnie to jego opadnięciu.
Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż celem uzyskania dwóch płatów.
W 200 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowy, pozostałą część mleka zagotować. Gdy tp będzie wrzeć, wlać do niego mleko z rozpuszczonym proszkiem budyniowym oraz dodać kajmak. Mieszać jeszcze przez chwilę, nie zdejmując ze źródła ciepła, aby kajmak jak najbardziej się roztopił. Dodać w razie potrzeby cukier, następnie sól, oraz dobrze wymieszać.
Do ostudzonej masy dodawać porcjami miękkie masło i całość zmiksować. Jeśli zmiksowana masa będzie miała grudki, nie zepsuje to efektu końcowego, bowiem masło scali całość w lodówce i pod wpływem niskiej temperatury masa i tak się połączy.
Truskawki wsypać do garnka z ok. 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać przez chwilę, aby się rozpadły, a część wody odparowała. Gorące truskawki rozgnieść tłuczkiem. Do jeszcze gorących wsypać 1 galaretkę truskawkową, zdjąć ze źródła ognia i dokładnie mieszać przez ok. 2 minuty, aby całość granulek galaretki się rozpuściła. W razie potrzeby dosłodzić cukrem.
Odcedzić z nadmiaru płynu.
Śmietanę 30% wyjąć z lodówki, dodać mascarpone i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, miksować jeszcze przez chwilę.
Pierwszy blat ciasta nasączyć wodą z cytryną, na niego wyłożyć jeszcze ciepłą masę kajmakową, następnie położyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć, wyłożyć truskawki, które na końcu należy posmarować bitą śmietaną z mascarpone.
Całość można jeszcze ewentualnie posypać kakao bądź startą czekoladą.