karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne połączenie solonego karmelu, truskawek i bitej śmietany. Sam biszkopt nie jest zbyt słodki, a całość przełamuje słony karmel, słodyczy i świeżości dodają truskawki, a bita śmietana to lekkość i puszystość. Magia smaku. Polecam.

Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami

 

 

  • 350 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 250 g masy kajmakowej
  • ¼ łyżeczka soli
  • 100 g masła

 

 

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 200 ml wody
  • Ew. cukier

 

  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g mascarpone
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 250 ml wody z sokiem z cytryny w proporcji 1:1
  • Ew. kakao lub starta czekolada

Sposób przygotowania:

Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami
Białka dokładnie oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, po kolei dodawać po jednym żółtku. Na chwilę zatrzymać miksowanie, do masy przesiać mąki i delikatnie i jak najkrócej delikatnie zmiksować na najniższych obrotach bądź też delikatnie wymieszać, tak aby puszystość białek nie opadła.

Ciasto wylać do niedużej blaszki (np. 28x18cm) i piec w temp. 160 st. C bez termoobiegu przez 30 min.

Upieczony biszkopt wyjąć wraz z blaszką z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości ok. 60 cm. Zapobiegnie to jego opadnięciu.

Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż celem uzyskania dwóch płatów. 

W 200 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowy, pozostałą część mleka zagotować. Gdy tp będzie wrzeć, wlać do niego mleko z rozpuszczonym proszkiem budyniowym oraz dodać kajmak. Mieszać jeszcze przez chwilę, nie zdejmując ze źródła ciepła, aby kajmak jak najbardziej się roztopił. Dodać w razie potrzeby cukier, następnie sól, oraz dobrze wymieszać.

Do ostudzonej masy dodawać porcjami miękkie masło i całość zmiksować. Jeśli zmiksowana masa będzie miała grudki, nie zepsuje to efektu końcowego, bowiem masło scali całość w lodówce i pod wpływem niskiej temperatury masa i tak się połączy.

Truskawki wsypać do garnka z ok. 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać przez chwilę, aby się rozpadły, a część wody odparowała. Gorące truskawki rozgnieść tłuczkiem. Do jeszcze gorących wsypać 1 galaretkę truskawkową, zdjąć ze źródła ognia i dokładnie mieszać przez ok. 2 minuty, aby całość granulek galaretki się rozpuściła. W razie potrzeby dosłodzić cukrem.

Odcedzić z nadmiaru płynu.

Śmietanę 30% wyjąć z lodówki, dodać mascarpone i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, miksować jeszcze przez chwilę. 

Pierwszy blat ciasta nasączyć wodą z cytryną, na niego wyłożyć jeszcze ciepłą masę kajmakową, następnie położyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć, wyłożyć truskawki, które na końcu należy posmarować bitą śmietaną z mascarpone. 

Całość można jeszcze ewentualnie posypać kakao bądź startą czekoladą.
Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami
Masa z mrożonych truskawek wypuści więcej wody niż z truskawek świeżych. Warto wziąć to pod uwagę
Mały biszkopt z solonym karmelem i truskawkami
Masa budyniowa z rozpuszczonym karmelem będzie miała piękny kawowy kolor