akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Cytrynowa rolada z Lemon Curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Puszysty biszkopt, kwaskowaty krem na bazie bitej śmietany z mascarpone i lemom curd, a to wszystko zawinięte w smakowitą roladę, obsypaną dookoła startą, białą czekoladą. Rolada nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno bardzo efektowna.

Cytrynowa rolada z Lemon Curd Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa rolada z Lemon Curd

Cytrynowy biszkopt

Poncz

Krem cytrynowy

  • 100 g śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g Lemon curdu
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Cytrynowa rolada z Lemon Curd

Cytrynowy biszkopt

Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wlać olej i sok z cytryny, zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Składniki delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Po tym czasie biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, odwrócić papierem do góry, ściągnąć go i zastąpić ściereczką. Razem z nią zwinąć jeszcze gorący biszkopt w roladę wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem cytrynowy

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z lemon curd i dodać do śmietany, krótko zmiksować.

Dekoracja

Ostudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, ściągnąć ściereczkę. Biszkopt nasączyć wodą z cytryną i wysmarować 3/4 kremu. Ciasno zwinąć w roladę. Wierzch wysmarować pozostałym kremem i obsypać startą, białą czekoladą. Schłodzić do stężenia. Smacznego!

Cytrynowa rolada z Lemon Curd
Gotowa cytrynowa rolada z Lemon Curd.

Tagi:

rolada