Sposób przygotowania:
Cytrynowa rolada z Lemon CurdCytrynowy biszkopt
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wlać olej i sok z cytryny, zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Składniki delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Po tym czasie biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, odwrócić papierem do góry, ściągnąć go i zastąpić ściereczką. Razem z nią zwinąć jeszcze gorący biszkopt w roladę wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem cytrynowy
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z lemon curd i dodać do śmietany, krótko zmiksować.
Dekoracja
Ostudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, ściągnąć ściereczkę. Biszkopt nasączyć wodą z cytryną i wysmarować 3/4 kremu. Ciasno zwinąć w roladę. Wierzch wysmarować pozostałym kremem i obsypać startą, białą czekoladą. Schłodzić do stężenia. Smacznego!