Sposób przygotowania:
Cytrynowy tort księga
Biszkopt: Mąkę przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Dodać olej, ponownie lekko wymieszać.Przelać do wyłożonej papierem prostokątnej formy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć. Upiec trzy takie biszkopty. Masa: Cytryny porządnie umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok, ale uważać na pestki( 3 łyżki soku odłożyć). Do miski przełożyć serek i utrzeć go z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać otartą skórkę z cytryny i cały czas mieszając mikserem dodawać sok z cytryny. Do osobnej miski wlać kremówkę, dodać pozostały cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie śmietany na sztywno. Dodawać ją stopniowo do serka i delikatnie mieszać. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z soku ( ale nie wylewać go) i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Nasączenie: Do miseczki wlać ¼ syropu z brzoskwiń, dodać sok z cytryny i ¼ szklanki przegotowanej wody. Wykonanie: Na płaski prostokątny duży talerz ułożyć pierwszy biszkopt. Nasączyć go za pomocą pędzelka (uważać, aby nie przelać biszkopta). Rozsmarować 1/3 kremu. Posypać ¾ pokrojonymi owocami. Z drugiego biszkopta wykroić dwa paski o szerokości 4 cm ( pozostałą część zjeść lub przygotować jakiś pyszny deserek). Na biszkopcie posmarowanym kremem zaznaczyć połowę i ułożyć każdy pasek około 1,5-2 cm od środka. Nasączyć paski, posmarować kremem i posypać brzoskwiniami. Dookoła każdego paska posmarować kremem i dać brzoskwinie. Ulożyć ostatni biszkopt i lekko docisnąć. Nasączyć. Posmarować wierzch i boki cienką warstwą kremu. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Przełożyć do szprycy lub grubego woreczka i odciąć odrobinę rogu. Z andruta wykroić okrąg o średnicy 4-5 cm. I czekoladą zrobić napis IHS. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Podzielić na 3 części, w proporcjach ¼, ¼ i ½. Do jednej z mniejszych porcji dodać żółty barwnik. Przełożyć do szprycy i mała gwiazdką zrobić kielich. Wokół kielicha ułożyć winogrona. Do dużej porcji dodać odrobinę czerwonego barwnika i zrobić szlaczek wokół księgi i przez środek zakładkę. Do reszty różowej śmietanki, dodać jeszcze odrobinę barwnika aby wzmocnić kolor i tylką „gwiazda francuska” zrobić ozdobne rozetki na drugiej połowie książki. Do ostatniej porcji śmietany dodać zielony barwnik i wokół różowych rozetek zrobić zielone „listki”. Odłożyć tort do lodówki. Przed samym podaniem tortu nad kielichem położyć andruta. Smacznego!
Netka
monikaT83