SUPERPRZEPIS

Cytrynowy tort księga

  • 2
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Cytrynowy tort księga Więcej zdjęć (5)

W tym roku moja Siostrzenica idzie do Komunii, więc podjęłam próbę generalną czy będę umiała przygotować taki tort i jeśli główna zainteresowana będzie chciała to ciocia przygotuje Jej taki tort. Teraz zapraszam na porcyjkę:)

Składniki:

Cytrynowy tort księga

 

  • Biszkopt:
  • ( należy upiec 3 takie biszkopty)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli
  • Masa:
  • 500 g mascarpone
  • 800 g śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 2 śmietan-fix
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Dekoracja:
  • 400 g śmietan-fix
  • 1 łyżeczkę cukru pudru
  • Barwniki spożywcze w 3 kolorach
  • 5 winogron
  • 1 mały andrut
  • 5 g gorzkiej czekolady

 

  • Forma 24*29 cm

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy tort księga
Biszkopt: Mąkę przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Dodać olej, ponownie lekko wymieszać.Przelać do wyłożonej papierem prostokątnej formy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć. Upiec trzy takie biszkopty. Masa: Cytryny porządnie umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok, ale uważać na pestki( 3 łyżki soku odłożyć). Do miski przełożyć serek i utrzeć go z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać otartą skórkę z cytryny i cały czas mieszając mikserem dodawać sok z cytryny. Do osobnej miski wlać kremówkę, dodać pozostały cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie śmietany na sztywno. Dodawać ją stopniowo do serka i delikatnie mieszać. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z soku ( ale nie wylewać go) i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Nasączenie: Do miseczki wlać ¼ syropu z brzoskwiń, dodać sok z cytryny i ¼ szklanki przegotowanej wody. Wykonanie: Na płaski prostokątny duży talerz ułożyć pierwszy biszkopt. Nasączyć go za pomocą pędzelka (uważać, aby nie przelać biszkopta). Rozsmarować 1/3 kremu. Posypać ¾ pokrojonymi owocami. Z drugiego biszkopta wykroić dwa paski o szerokości 4 cm ( pozostałą część zjeść lub przygotować jakiś pyszny deserek). Na biszkopcie posmarowanym kremem zaznaczyć połowę i ułożyć każdy pasek około 1,5-2 cm od środka. Nasączyć paski, posmarować kremem i posypać brzoskwiniami. Dookoła każdego paska posmarować kremem i dać brzoskwinie. Ulożyć ostatni biszkopt i lekko docisnąć. Nasączyć. Posmarować wierzch i boki cienką warstwą kremu. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Przełożyć do szprycy lub grubego woreczka i odciąć odrobinę rogu. Z andruta wykroić okrąg o średnicy 4-5 cm. I czekoladą zrobić napis IHS. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Podzielić na 3 części, w proporcjach ¼, ¼ i ½. Do jednej z mniejszych porcji dodać żółty barwnik. Przełożyć do szprycy i mała gwiazdką zrobić kielich. Wokół kielicha ułożyć winogrona. Do dużej porcji dodać odrobinę czerwonego barwnika i zrobić szlaczek wokół księgi i przez środek zakładkę. Do reszty różowej śmietanki, dodać jeszcze odrobinę barwnika aby wzmocnić kolor i tylką „gwiazda francuska” zrobić ozdobne rozetki na drugiej połowie książki. Do ostatniej porcji śmietany dodać zielony barwnik i wokół różowych rozetek zrobić zielone „listki”. Odłożyć tort do lodówki. Przed samym podaniem tortu nad kielichem położyć andruta. Smacznego!
Cytrynowy tort księga
do masy jajecznej dodać suche składniki i olej delikatnie wymieszać
Cytrynowy tort księga
na biszkopcie rozsmarować krem i posypać owocami
Cytrynowy tort księga
na dwa małe paski biszkoptu nałożyć krem z brzoskwinami
Cytrynowy tort księga
na wierzchu położyć ostatni biszkopt i delikatnie go docisnąć