Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Mocno kakaowe ciasto z suszoną ślliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto jest obłędne w smaku, idealnie wilgotne, niezapychające, odpowiednio słodkie, takie w sam raz. Ma mocno czarny kolor, dzięki kakao które użyłam. A jak w cieście trafimy na śliwkę to już poezja smaku.

Mocno kakaowe ciasto z suszoną ślliwką

Składniki:

Mocno kakaowe ciasto z suszoną ślliwką

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki czarnego kakao
  • pół szklanki zimnego mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mocno kakaowe ciasto z suszoną ślliwką
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy.

2. Do ciasta dodajemy śliwki, można je poprzekrawać na pół i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.

5. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym.