Sposób przygotowania:
Mocno kakaowe ciasto z suszoną ślliwką
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy.
2. Do ciasta dodajemy śliwki, można je poprzekrawać na pół i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym.
2. Do ciasta dodajemy śliwki, można je poprzekrawać na pół i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym.
Babeczka35
Jaki fajny komentarz :) Pozdrawiam :)