Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste i pyszne ciasto. Składniki miksujemy blenderem i pieczemy. Można dać więcej cukru, dla mnie tyle było w sam raz. Polecam upiec.

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi

Składniki:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 50 g masła 82 %
  • 2 woreczki kaszy jaglanej ( łącznie 20 dag )
  • pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi

Przygotowanie kaszy:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Najpierw gotujemy kaszę jaglaną i studzimy.

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Przygotowanie składników:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Wszystkie skladniki dajemy do większej miski.

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pozostałe składniki oraz roztopione masło.

Blendowanie:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Wszystkie składniki w misce blendujemy blenderem ręcznym.

Następnie za pomocą blendera ręcznego miksujemy na jednolitą masę.

Z orzechami:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Do masy na ciasto wsypujemy orzechy lakowe prażone.

Wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Następnie masę na ciasto wykładamy do blaszki z papierem.

Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Tak wykonane ciasto pieczemy, upieczone studzimy w blaszce.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy w blaszce.

Podanie i rady:

Ciasto jaglane z orzechami laskowymi
Upieczone i wystudzone ciasto jaglane kroimy i podajemy.

Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Można dodać więcej cukru.