Sposób przygotowania:
Biszkopt cytrynowyETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i cukrem cytrynowym na jasny krem. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę wsypywać powoli do utartych żółtek cały czas miksując. Następnie do ciasta wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Dodać aromat cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni + termoobieg. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Gdy biszkopt będzie zimny zdjąć obręcz tortownicy i przekroić biszkopt na 2 lub 3 blaty.
Przekładać dowolnym kremem, owocami lub galaretką.