WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 976]

Biszkopt cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt cytrynowy który idealnie nadaje się jako baza do tortów lub innych ciast z kremami, owocami lub galaretką.

Biszkopt cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt cytrynowy

 

  • 5 jajek
  • 0,5szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier cytrynowy 15g
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt cytrynowy

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i cukrem cytrynowym na jasny krem. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę wsypywać powoli do utartych żółtek cały czas miksując. Następnie do ciasta wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Dodać aromat cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.

Tortownicę o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni + termoobieg. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Gdy biszkopt będzie zimny zdjąć obręcz tortownicy i przekroić biszkopt na 2 lub 3 blaty.

Przekładać dowolnym kremem, owocami lub galaretką.

Biszkopt cytrynowy
Wystudzony biszkopt przekrojony na trzy blaty
Biszkopt cytrynowy
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt cytrynowy
BCiasto na biszkopt przelane do tortownicy
Biszkopt cytrynowy
Ciasto na biszkopt w trakcie miksowania mikserem