Sposób przygotowania:
Tort cytrynowo kakaowy
1. Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do nich cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 26 centymetrów, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno tortownicy. Przelewamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach około 35-45 minut do mokrego patyczka. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.
2. Dwie szklanki mleka należy zagotować. Szklankę mleka łączymy z budyniem, obydwoma cukrami, mąką i żółtkami. Ucieramy na gładką masę, tak aby nie było grudek. Mleko należy jednak dolewać stopniowo nie całe od razu bo się może zważyć. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do zgęstnienia masy. Studzimy. Do zimnego kremu dodajemy miękką margarynę i przesiane kakao. Ucieramy do gładkości.
3. Z cytryn wyciskamy sok. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu. W momencie, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder, sok z cytryn i rozdrobniony serek. Miksujemy do uzyskania kremowej masy.
4. Składamy tort. Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem ananasowym i smarujemy kremem kakaowym. Układamy na wierzch plasterki kiwi. Zakrywamy kolejnym biszkoptem. Ten również nasączamy sokiem. Smarujemy dżemem i układamy na nim plasterki banana. Zakrywamy ostatnim biszkoptem. Wykładamy krem cytrynowy i równo rozprowadzamy go na cieście. Za pomocą kremów można tort przyozdobić.
2. Dwie szklanki mleka należy zagotować. Szklankę mleka łączymy z budyniem, obydwoma cukrami, mąką i żółtkami. Ucieramy na gładką masę, tak aby nie było grudek. Mleko należy jednak dolewać stopniowo nie całe od razu bo się może zważyć. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do zgęstnienia masy. Studzimy. Do zimnego kremu dodajemy miękką margarynę i przesiane kakao. Ucieramy do gładkości.
3. Z cytryn wyciskamy sok. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu. W momencie, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder, sok z cytryn i rozdrobniony serek. Miksujemy do uzyskania kremowej masy.
4. Składamy tort. Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem ananasowym i smarujemy kremem kakaowym. Układamy na wierzch plasterki kiwi. Zakrywamy kolejnym biszkoptem. Ten również nasączamy sokiem. Smarujemy dżemem i układamy na nim plasterki banana. Zakrywamy ostatnim biszkoptem. Wykładamy krem cytrynowy i równo rozprowadzamy go na cieście. Za pomocą kremów można tort przyozdobić.
gusia1000