primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Biszkopt jasny z 8 jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt jasny świetnie nadaje się na spód torta. Można go przekroić, do środka dać masę, a wierch udekorować. :)

Biszkopt jasny z 8 jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt jasny z 8 jajek

 

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny z 8 jajek
Biała oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka jaj i ubijać jeszcze chwilkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do ubitej masy i wymieszać łyżką. Wlać do przygotowanej tortownicy i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt jasny z 8 jajek
Białka ubite z cukrem oraz z żółtkami jaj.
Biszkopt jasny z 8 jajek
Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Biszkopt jasny z 8 jajek
Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt jasny z 8 jajek
Ciasto należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika.