anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Biszkopt - jasny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten biszkopt zawsze mi się udaje, piekę go bez proszku do pieczenia. Nadaje się do przygotowania tortu nawet dla małych dzieci.

Biszkopt - jasny

Składniki:

Biszkopt - jasny

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt - jasny
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielić dopiero następnego dnia.