Sposób przygotowania:
Biszkopt - jasny
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielić dopiero następnego dnia.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielić dopiero następnego dnia.