Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem kokosowym
Biszkopt wykonujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-cappuccino,przepisy-okazje-przepis,271079.html Ostudzony dzielimy na dwa blaty. Jeden z blatów dajemy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
Do garnka dajemy wiórki kokosowe, cukier oraz 625 ml mleka. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującej się masy kokosowej i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zgęstnienia. Do gęstej masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż zawartość garnka dobrze się połączy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto dajemy na 3 godziny do lodówki.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem. Tak przygotowane ciasto dajemy na noc do lodówki.
Do garnka dajemy wiórki kokosowe, cukier oraz 625 ml mleka. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującej się masy kokosowej i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zgęstnienia. Do gęstej masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż zawartość garnka dobrze się połączy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto dajemy na 3 godziny do lodówki.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem. Tak przygotowane ciasto dajemy na noc do lodówki.
Czekoladka 2
piotrekmlynarczyk