SUPERPRZEPIS

Biszkopt z kremem kokosowym

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Biszkopt z kremem kokosowym Więcej zdjęć (14)

Pyszny puszysty biszkopt do tego mega aromatyczny krem kokosowy i rozpływająca się w ustach masa maślano-kajmakowa. To ciasto to doskonały pomysł na rodzinne imprezy lub święta. Znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Biszkopt z kremem kokosowym

 

  • Biszkopt:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • 9 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g miękkiego masła 82%

 

  • Wierzch:
  • 100-150 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych

 

  • Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem kokosowym
Biszkopt wykonujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-cappuccino,przepisy-okazje-przepis,271079.html Ostudzony dzielimy na dwa blaty. Jeden z blatów dajemy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.

Do garnka dajemy wiórki kokosowe, cukier oraz 625 ml mleka. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującej się masy kokosowej i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zgęstnienia. Do gęstej masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż zawartość garnka dobrze się połączy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto dajemy na 3 godziny do lodówki.

Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem. Tak przygotowane ciasto dajemy na noc do lodówki.
Biszkopt z kremem kokosowym
Biszkopt dzielimy na dwa blaty (jeden z nich dajemy na dno formy)
Biszkopt z kremem kokosowym
Na biszkopt dajemy dżem z czarnej porzeczki
Biszkopt z kremem kokosowym
Kokos, mleko oraz cukier gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Biszkopt z kremem kokosowym
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy.
Biszkopt z kremem kokosowym
Dodajemy masło i dokładnie mieszamy
Biszkopt z kremem kokosowym
Masę wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem
Biszkopt z kremem kokosowym
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym
Biszkopt z kremem kokosowym
Miękkie masło ucieramy
Biszkopt z kremem kokosowym
Do masła partiami dodajemy masę kajmakową
Biszkopt z kremem kokosowym
Miksujemy do połączenia składników
Biszkopt z kremem kokosowym
Masą maślano kajmakową smarujemy biszkopt.
Biszkopt z kremem kokosowym
Wierzch posypujemy uprażonymi orzechami
Biszkopt z kremem kokosowym
Pyszne ciasto idealne do kawy lub herbaty