Sposób przygotowania:
Biszkopt wg Koper
W naczyniu ubijamy pianę z dwóch białek.
W drugiej misce przez co najmniej 5 minut ubijamy mikserem resztę białek, wszystkie żółtka i oba cukry. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia (wszystko przesiewamy przez sitko) i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy sztywną pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy łyżką.
Przekładamy do tortownicy (wcześniej sam spód tortownicy smarujemy masłem i wysypujemy mąką) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
Jeżeli chcemy zrobić biszkopt czekoladowy, to przed dodaniem mąki, do masy jajecznej dodajemy pastę zrobioną z 3 łyżek kakao, oczywiście gorzkiego) rozprowadzonych w 4 łyżkach wody.
Jeżeli mamy dwa biszkopty, jasny i ciemny, to możemy zrobić tort szachownicę.
Każdy z biszkoptów przekrajamy na dwa blaty. Bierzemy dwa okrągłe talerzyki, mniejszy i większy i przykładając je do blatów, wycinamy obręcze. Z powstałych obręczy składamy nowe blaty. Np duża ciemna obręcz, mniejsza jasna i ciemny środek, druga warstwa tortu to jasna duża obręcz, mniejsza ciemna i jasny środek itd.
Blaty nasączamy jak zwykły tort i przekładamy kremem jak najzwyklejszy tort. Wierzch i boki również pokrywamy kremem, tort po pokrojeniu będzie miał wzór szachownicy.
W drugiej misce przez co najmniej 5 minut ubijamy mikserem resztę białek, wszystkie żółtka i oba cukry. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia (wszystko przesiewamy przez sitko) i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy sztywną pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy łyżką.
Przekładamy do tortownicy (wcześniej sam spód tortownicy smarujemy masłem i wysypujemy mąką) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
Jeżeli chcemy zrobić biszkopt czekoladowy, to przed dodaniem mąki, do masy jajecznej dodajemy pastę zrobioną z 3 łyżek kakao, oczywiście gorzkiego) rozprowadzonych w 4 łyżkach wody.
Jeżeli mamy dwa biszkopty, jasny i ciemny, to możemy zrobić tort szachownicę.
Każdy z biszkoptów przekrajamy na dwa blaty. Bierzemy dwa okrągłe talerzyki, mniejszy i większy i przykładając je do blatów, wycinamy obręcze. Z powstałych obręczy składamy nowe blaty. Np duża ciemna obręcz, mniejsza jasna i ciemny środek, druga warstwa tortu to jasna duża obręcz, mniejsza ciemna i jasny środek itd.
Blaty nasączamy jak zwykły tort i przekładamy kremem jak najzwyklejszy tort. Wierzch i boki również pokrywamy kremem, tort po pokrojeniu będzie miał wzór szachownicy.