Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Biszkopt - klasyczny rzucany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt - klasyczny rzucany to podstawa każdego tortu, jest on banalnie prosty i zawsze idealnie spełnia swoją rolę.

Biszkopt - klasyczny rzucany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt - klasyczny rzucany

 

  • 7 jajek (miałam średnie ale prawdziwe ze wsi)
  • 3/4 szkl 250ml drobnego cukru
  • 1 niepełna szkl 250 ml mąki poznańskiej
  • 2 łyżki duże skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt - klasyczny rzucany
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki by uzyskały temp. pokojową.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier stale miksując. Ubijamy aż piana będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony.

Następnie nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtka.

Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek.

Tortownice wykładam papierem - samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto.

Ciasto biszkoptowe wkładamy do zimnego piekarnika.

Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka.

Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by zbytnio nie zbrązowiał .

Wyciągam z piekarnia. Rzucam 2 razy z wysokości około 30 cm.

Otwieram obręcz. Po chwili obracam do góry nogami i zostawiam do ostygnięcia.

Biszkopt idealnie kroi się po kilku godzinach.
Biszkopt - klasyczny rzucany
Biszkopt tortowy - klasyczny rzucany (26 cm) - przekrojony