kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 587]

Sernik na zimno z galaretką rabarbarową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik na zimno z galaretką rabarbarową. Sernik zrobiłam z twarogu naturalnego i serka homogenizowanego. Polecam.

Sernik na zimno z galaretką rabarbarową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z galaretką rabarbarową

Galaretka rabarbarowa

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1.1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki

Na masę

  • 500 gram serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 gram twarogu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 duże łyżki żelatyny z czubkiem
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Ponadto:

  • herbatniki
  • folia spożywcza do pojemnika

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretką rabarbarową
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Blaszkę lub pojemnik wykładamy folią spożywczą i kładziemy herbatniki.

Do miski wkładamy twaróg naturalny, dodajemy cukier i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy serek homogenizowany i letnią żelatynę, miksujemy. Masę przelewamy do pojemnika na herbatniki i wstawiamy do lodówki. Na stężoną masę wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik na zimno z galaretką rabarbarową
Do garnka z wodą wkładamy rabarbar i cukier
Sernik na zimno z galaretką rabarbarową
Do pojemnika z folią spożywczą wkładamy herbatniki
Sernik na zimno z galaretką rabarbarową
Twaróg naturalny miksujemy razem z cukrem
Sernik na zimno z galaretką rabarbarową
Na zastygłą masę wylewamy galaretkę rabarbarową