akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - najlepszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny biszkopt czekoladowy, bardzo puszysty, delikatny i wysoki. Doskonale nada się do tortu, lub ciasta. Polecam!

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - najlepszy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - najlepszy

Biszkopt

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 50 g startej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - najlepszy
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!). Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.

Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170 st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony)

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia.

Ostudzony można przekroić nawet na 4 blaty. Tak przygotowany biszkopt posłuży nam zarówno do tortu jak i do ciasta.

Smacznego!
Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - najlepszy
Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - NAJLEPSZY