Sposób przygotowania:
Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - najlepszy
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!). Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170 st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony)
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia.
Ostudzony można przekroić nawet na 4 blaty. Tak przygotowany biszkopt posłuży nam zarówno do tortu jak i do ciasta.
Smacznego!
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!). Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170 st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony)
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia.
Ostudzony można przekroić nawet na 4 blaty. Tak przygotowany biszkopt posłuży nam zarówno do tortu jak i do ciasta.
Smacznego!