slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Biszkopt kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszny domowy biszkopt kakaowy. Bardzo prosty do zrobienia i pięknie wyrastający. Polecam.

Biszkopt kakaowy

Składniki:

Biszkopt kakaowy

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • Blaszka 26x26

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżką.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika "rzucamy" blaszkę z biszkoptem na podłogę z ok. 50 cm wysokości.

Wyjmujemy biszkopt z blaszki i studzimy.