Sposób przygotowania:
Biszkopt jasny-najlepszy
1. Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąki przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. 2. Tortownicę o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 3. Gdy biszkopt wystygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może wam posłużyć zarówno do tortu, jak i do ciasta. Smacznego!