Sposób przygotowania:
Tort z kremem kakaowymETAP 1:
Biszkopty - białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, a następnie sypkie składniki.
Oba biszkopty upiec w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciemny – 40 minut w 170 stopniach, jasny 15 minut w tej samej temperaturze.
ETAP 2:
Całe jajka ubić z cukrem na parze, a następnie wystudzić, często mieszając. Masło utrzeć do białości i dodawać partiami wystudzone jaja.
ETAP 3:
Kakao zalać niewielką ilością wrzątku i wystudzić. Połączyć z kremem maślanym.
ETAP 4:
Do mocnej, wystudzonej herbaty dodać sok z cytryny. Krążki biszkopta nasączać i przekładać kremem.
ETAP 5:
Resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Wierzch tortu udekorować wedle uznania.