aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Biszkopt makowy..

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

mój najlepszy biszkopt makowy który smakuje wyśmienicie

Biszkopt makowy..

Składniki:

Biszkopt makowy..

 

  • 20 dkg maku
  • 5 dkg tartej bułki
  • 20 dkg cukru
  • 6 jaj
  • 1 olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt makowy..
Mak sparzyć i przepuścić dwa razy przez maszynkę z gęstym sitkiem lub utrzeć w donicy. Następnie ucierać dalej dodając stopniowo cukier, przesianą tartą bułkę i po jednym żółtku. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w średnio gorącym piekarniku ok 30 minut. Po ostudzeniu wyjąć z formy. Można przełożyć dowolną masą i polukrować. smacznego