Sposób przygotowania:
Biszkopt z wkładką makową
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka i dalej delikatnie ucierać. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko, połączyć z masą jajeczną. Masę przelać do wysmarowanej brytfanny i piec w 180 st około 25 min. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast mąki ziemniaczanej dodać mak. Piec około 15-18 min.
MASA Większą część mleka zagotować, a w mniejszej rozpuścić obie mąki, żółtka, cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszać, aby się nie przypaliło- zagotować. Odstawić do schłodzenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia, ucierać na puszysty krem.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, tężejącą wlać do masy i dalej ucierać. Pod koniec wlać spirytus. Jasny biszkopt przekroić na pół.Na dolną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć wkładką makową, na nią drugą część masy (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu) i przykryć drugą częścią biszkopta.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w rondelku z czterema łyżkami mleka. Mieszać aż czekolada się roztopi i będzie płynna.
Wierzch posmarować odrobiną masy i polać chłodną czekoladą rozpuszczoną w mleku.
MASA Większą część mleka zagotować, a w mniejszej rozpuścić obie mąki, żółtka, cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszać, aby się nie przypaliło- zagotować. Odstawić do schłodzenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia, ucierać na puszysty krem.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, tężejącą wlać do masy i dalej ucierać. Pod koniec wlać spirytus. Jasny biszkopt przekroić na pół.Na dolną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć wkładką makową, na nią drugą część masy (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu) i przykryć drugą częścią biszkopta.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w rondelku z czterema łyżkami mleka. Mieszać aż czekolada się roztopi i będzie płynna.
Wierzch posmarować odrobiną masy i polać chłodną czekoladą rozpuszczoną w mleku.