Sposób przygotowania:
Ciasto Meluzyna
1. Biszkopt makowy: Białka razem ze solą ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Masę wykładam na wierzch przygotowanego ciasta. Wyrównuję.
4. Ciasto posypuję płatkami czekoladowymi i wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Masę wykładam na wierzch przygotowanego ciasta. Wyrównuję.
4. Ciasto posypuję płatkami czekoladowymi i wstawiam na godzinę do lodówki.
CORAL
halina