aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowe z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto na każdą okazję. Kilka różnych warstw które ze sobą świetnie się komponują, zapraszam do testowania!

Orzechowe z makiem

Składniki:

Orzechowe z makiem

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek zmielonych orzechów
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 masło
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Alkohol do smaku
  • Cukier puder do smaku
  • Ciasto makowe:
  • 300 g maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe z makiem
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy mielone i bułkę tartą. Wlewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st. 
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. 

Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Dodajemy kawę rozpuszczalną. 

Ciasto makowe: Mak parzymy, a następnie mielimy dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Kiedy masa jajeczna będzie jasna i puszysta dodajemy stopniowo mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najlepiej te składniki połączyć z jajkami za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. 

Przełożenie: Biszkopt- masa- biszkopt orzechowy- masa- ciasto makowe- dekoracja.