WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt na samych bialkach, z dodatkiem rozdrobnionych orzechów włoskich i kakao. Idealny jako baza do tortu.

Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek

ETAP 1:

Białka przełożyć do miski. Wsypać sól i zacząć ubijać . W trakcie partiami wsypywać cukier i miksować aż się rozpuści. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać rozdrobnione orzechy (ja rozbijam je tłuczkiem). Wymieszać i wsypać do piany. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok 20 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Wystudzić i przekroić na dwa lub trzy blaty.

Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek
Biszkopt po wystudzeniu wyjęty z tortownicy
Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek
Wszystkie składniki ciasta zmiksowane i przelane do formy
Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek
Białka ubite z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę
Biszkopt orzechowo-czekoladowy z białek
Mąka wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia z dodanymi orzechami