Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ucierane ciasto z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z borówkami, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta.

Ucierane ciasto z borówkami

Składniki:

Ucierane ciasto z borówkami

 

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mleka
  • 10 dag borówek
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z borówkami

I

Ucierane ciasto z borówkami
Przygotowanie ciasta, wszystkie składniki na cisto miksujemy mikserem.

1. Masło rozpuszczam i studzę. Jajka wbijam do naczynia miksującego, wsypuję cukier i miksuję około 5 minut. Następnie wsypuję mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ponownie miksuję . Wlewam stopniowo rozpuszczone masło i mleko, jak uzyskam jednolitą masę, ciasto wylewam do formy, wcześniej natłuczonej masłem.

II

Ucierane ciasto z borówkami
Przygotowanie borówek i utykanie w cieście.

2. Układam umyte, osuszone borówki i piekę 40 minut w 180°C
3. Po upieczeniu ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem.

III

4. Gotowe.
5. Smacznego.