WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Biszkopt czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt czekoladowy, puszysty i delikatnie wilgotny. Idealny do przekładania kremami, jako podstawa tortu czy innego ciasta.

Biszkopt czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

 

  • 5 jajek
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • ok. 170g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać powoli cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszankę wsypać do ubitych jajek. Wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przełożyć dowolnym kremem.

Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt czekoladowy
Ciasto na biszkopt przelane do okrąglej tortownicy
Biszkopt czekoladowy
Kakao, mąka tortowa i proszek do pieczenia wsypane do miski
Biszkopt czekoladowy
Białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę