Sposób przygotowania:
Biszkopt czekoladowy z masą krówkową
Biszkopt:
Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą białkową. Ciasto przełożyć do formy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 40 min. w temperaturze 180 stopni, Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę dodać masę kajmakową podgrzać do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy.
Składanie:
Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy nasączyć sokiem z brzoskwiń posmarować dżemem, nałożyć masę kajmakową. Następnie smarujemy masą śmietankową. Na masę śmietankową rozłożyć odsączone pokrojone brzoskwinie (1/2 puszki). Na to nałożyć drugi blat również nasączony sokiem. Wierzch lekko posmarować dżemem, nałożyć krem śmietankowy i włożyć do lodówki na kilka godz. aby masa kajmakowa się ścięła.
Ciasto wyjąc z tortownicy boki obłożyć kremem śmietankowym i udekorować według uznania.
Można polać polewą czekoladową.
Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą białkową. Ciasto przełożyć do formy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 40 min. w temperaturze 180 stopni, Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę dodać masę kajmakową podgrzać do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy.
Składanie:
Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy nasączyć sokiem z brzoskwiń posmarować dżemem, nałożyć masę kajmakową. Następnie smarujemy masą śmietankową. Na masę śmietankową rozłożyć odsączone pokrojone brzoskwinie (1/2 puszki). Na to nałożyć drugi blat również nasączony sokiem. Wierzch lekko posmarować dżemem, nałożyć krem śmietankowy i włożyć do lodówki na kilka godz. aby masa kajmakowa się ścięła.
Ciasto wyjąc z tortownicy boki obłożyć kremem śmietankowym i udekorować według uznania.
Można polać polewą czekoladową.
gusia1000