alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort czekoladowy z wiśniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki, który smakiem powalił wszystkich. Polecam zarówno na uroczystości rodzinne jak i świąteczne.

Tort czekoladowy z wiśniami

Składniki:

Tort czekoladowy z wiśniami

 

  • Biszkopt
  • 6 szt jajek (dużych)
  • 3/4 szkl cukru
  • sól szczypta
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • Krem
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 500 ml kremówki 30%
  • 350 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu
  • Do napaczowania
  • 50 ml wiśniówki
  • 50 ml przegotowanej wody
  • wiśnie z nalewki(bez pestek)
  • Do dekoracji
  • wiśnie kandyzowane
  • płatki z białej czekolady
  • ozdoby z czekolady

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z wiśniami
Biszkopt:Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę i miksować. Na koniec dodać spirytus. Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować i udekorować kremem. Boki i środek tortu obsypać płatkami czekolady. Schłodzić. Przed podaniem udekorować wiśniami i czekoladową dekoracją.