Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty oraz cudownie pachnie piernikiem.

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów

Składniki:

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów

 

  • (Tortownica o średnicy 18 cm)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru (ciut mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)

 

  • (Tortownica o średnicy 22-24 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)

 

  • (Tortownica o średnicy 25-26 cm)
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
  • 4 łyżki kakao (płaskie)
  • 3,5-4 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów

Masa:

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów
Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu.

Białka ubić na sztywną pianę i następnie partiami wsypać cukier oraz dodać po 1 żółtku.

Na końcu całość stopniowo połączyć z mąką uprzednio przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ale uwaga: boków niczym nie wyściełać, ani nie smarować).

Pieczenie:

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.

Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku do tzw. "suchego patyczka" przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zaraz po upieczeniu tortownicę wyjąc z piekarnika i zrzucić na koc lub coś miękkiego z wysokości 30-50 cm.

Ciasto ponownie wstawić do piecyka i tam ostudzić.