Sposób przygotowania:
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Biszkopty: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy w tortownicy. Pozostałe biszkopty przygotowujemy tak samo, z tym, że biszkopt w tortownicy 24 cm pieczemy ok. 35 minut, a w tortownicy 21 cm ok. 30 minut. Krem: Pomarańcze sparzamy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę a następnie dokładnie obieramy każdą cząstkę z białej błonki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Wykonanie tortu: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Każdy biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Dolne ponczujemy i smarujemy dżemem. Przykrywamy górnymi i lekko dociskamy a następnie ponczujemy także górne blaty. Największy biszkopt smarujemy kremem (boków nie równamy). Na kremie układamy cząstki pomarańczy zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykrywamy średnim biszkoptem i lekko dociskamy. Następnie smarujemy kremem i układamy cząstki pomarańczy także zostawiając trochę miejsca od brzegu. Przykrywamy najmniejszym biszkoptem, dociskamy i smarujemy resztą kremu. Na ostatnim piętrze cząstki pomarańczy układamy ozdobnie. Dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową i kilkoma złotymi perełkami cukrowymi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)