dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mąż zażyczył sobie na urodziny tort piętrowy, ale czegoś takiego się nie spodziewał :) Biszkopty piernikowe i pomarańcze to doskonałe połączenie smaków :)

Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy

 

  • Biszkopt 27 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt 24 cm:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt 21 cm:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklani mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 pomarańcze
  • 2 słoiczki dżemu pomarańczowego (po 280 g każdy)

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • 1/2 szklanki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Biszkopty: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy w tortownicy. Pozostałe biszkopty przygotowujemy tak samo, z tym, że biszkopt w tortownicy 24 cm pieczemy ok. 35 minut, a w tortownicy 21 cm ok. 30 minut. Krem: Pomarańcze sparzamy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę a następnie dokładnie obieramy każdą cząstkę z białej błonki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Wykonanie tortu: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Każdy biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Dolne ponczujemy i smarujemy dżemem. Przykrywamy górnymi i lekko dociskamy a następnie ponczujemy także górne blaty. Największy biszkopt smarujemy kremem (boków nie równamy). Na kremie układamy cząstki pomarańczy zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykrywamy średnim biszkoptem i lekko dociskamy. Następnie smarujemy kremem i układamy cząstki pomarańczy także zostawiając trochę miejsca od brzegu. Przykrywamy najmniejszym biszkoptem, dociskamy i smarujemy resztą kremu. Na ostatnim piętrze cząstki pomarańczy układamy ozdobnie. Dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową i kilkoma złotymi perełkami cukrowymi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy - przygotowanie kremu
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Przekrojone biszkopty ponczujemy i smarujemy dżemem
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Biszkopty msarujemy kremem i układamy cząstki pomarańczy
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy - udekorowany wierzch