Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1267]

Ciasto piernikowe z powidłami i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami- ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Ciasto piernikowe z powidłami i orzechami

Składniki:

Ciasto piernikowe z powidłami i orzechami

Ciasto miodowe

  • 500 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej,
  • 5 łyżek cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Biszkopt ciemny

  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka octu,

Masa budyniowa

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z powidłami i orzechami
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem i miodem. Dodaj jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piecz około 15 minut w temp. 170 stopni.

2. Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelej na blaszkę i piecz około 20 minut w temp. 170 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj obie mąkę. Masę wlej na gotujące się mleko. Budyń gotuj około 2 minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj budyń. Utrzyj.

4. Na jedno z ciast piernikowych wyłóż połowę masy budyniowej. Wyrównaj. Ułóż biszkopt ciemny. Wyłóż pozostałą masę, wyrównaj. Na masie ułóż drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Tagi:

piernik ciasto