Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe z powidłami i orzechami
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem i miodem. Dodaj jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piecz około 15 minut w temp. 170 stopni.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelej na blaszkę i piecz około 20 minut w temp. 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj obie mąkę. Masę wlej na gotujące się mleko. Budyń gotuj około 2 minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj budyń. Utrzyj.
4. Na jedno z ciast piernikowych wyłóż połowę masy budyniowej. Wyrównaj. Ułóż biszkopt ciemny. Wyłóż pozostałą masę, wyrównaj. Na masie ułóż drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelej na blaszkę i piecz około 20 minut w temp. 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj obie mąkę. Masę wlej na gotujące się mleko. Budyń gotuj około 2 minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj budyń. Utrzyj.
4. Na jedno z ciast piernikowych wyłóż połowę masy budyniowej. Wyrównaj. Ułóż biszkopt ciemny. Wyłóż pozostałą masę, wyrównaj. Na masie ułóż drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
SylaUla
pyszalka
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2