Sposób przygotowania:
Ciasto z piernikową wkładką
Jajka, powidła i cukier mieszamy albo miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, dodajemy mleko, sodę (można rozmieszać w mleku) i olej.
Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy mleka. Wykładamy masę do przygotowanej dużej blaszki, pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Galaretki rozpuszczamy w trzech szkl gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną w niewielkiej ilości wrzącej wody żelatynę. Upieczony biszkopt z trzech jajek smarujemy dżemem (można nasączyć), wykładamy połowę śmietany i przykrywamy wystudzonym piernikowym ciastem.
Na ciasto piernikowe kładziemy resztę śmietany i wyrównujemy. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki.
Ja zamiast biszkoptu z trzech jajek miałam kawałki skrojonego ciasta ale nie wygląda to zbyt ładnie..
Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy mleka. Wykładamy masę do przygotowanej dużej blaszki, pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Galaretki rozpuszczamy w trzech szkl gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną w niewielkiej ilości wrzącej wody żelatynę. Upieczony biszkopt z trzech jajek smarujemy dżemem (można nasączyć), wykładamy połowę śmietany i przykrywamy wystudzonym piernikowym ciastem.
Na ciasto piernikowe kładziemy resztę śmietany i wyrównujemy. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki.
Ja zamiast biszkoptu z trzech jajek miałam kawałki skrojonego ciasta ale nie wygląda to zbyt ładnie..