Sposób przygotowania:
Tort piernikowy a'la węgierskiUpijamy wiśnie
Wiśnie odsączamy z zalewy lub kompotu, zalewamy alkoholem, odstawiamy na noc.
Przygotowujemy galaretkę
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
Pieczemy ciasto
Masło roztapiamy, dodajemy miód. Po odstawieniu z ognia dodajemy mleko.
Jajka miksujemy z cukrem. Łączymy z masą miodową.
Składniki suche (przesianą mąkę, przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, posiekane migdały) łączymy w miseczce.
Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy krótko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka w 175 st. C (ok. 35 minut).
Przygotowanie kremu
Jajka ubijamy na parze razem z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wiśniówkę i kakao. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, łączymy z ostudzoną masą jajeczno-kakaową.
Nasączamy ciasto
Ciasto przekrajamy na dwa blaty, nasączamy je herbatą z wiśniówką.
Przekładamy tort
Część kremu odkładamy do posmarowania wierzchu i boków tortu, resztę przeznaczamy do przełożenia tortu.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy wiśnie wyjęte i odsączone z alkoholu oraz kawałki galaretki.
Wciskamy je lekko w krem. Wykładamy drugi blat ciasta.
Wierzch i boki tortu smarujemy dokładnie pozostawionym kremem. Tort dekorujemy według uznania.