Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort piernikowy a'la węgierski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inspiracją do stworzenia tego wypieku był dla mnie klasyczny tort węgierski. Postanowiłam jednak nadać tortowi świątecznego charakteru, dlatego biszkopt kakaowy zastąpiłam ciastem piernikowym.

Tort piernikowy a'la węgierski

Składniki:

Tort piernikowy a'la węgierski

Na ciasto piernikowe:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • garść płatków migdałowych

Na krem:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 kieliszki wiśniówki

"Pijane wiśnie" i galaretka

  • 1 słoiczek wiśni w syropie lub wiśni z kompotu
  • garść suszonych wiśni
  • wiśniówka lub wódka do zalania wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:

  • herbata czarna z dodatkiem wiśniówki do nasączenia ciasta
  • krem, np. z mascarpone i białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy a'la węgierski

Upijamy wiśnie

Tort piernikowy a'la węgierski
Przygotowujemy "pijane wiśnie", zalewając je wódką lub wiśniówką

Wiśnie odsączamy z zalewy lub kompotu, zalewamy alkoholem, odstawiamy na noc.

Przygotowujemy galaretkę

Tort piernikowy a'la węgierski
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.

Pieczemy ciasto

Tort piernikowy a'la węgierski
Zamiast biszkoptu kakaowego, upiekłam blaty piernikowe

Masło roztapiamy, dodajemy miód. Po odstawieniu z ognia dodajemy mleko.

Jajka miksujemy z cukrem. Łączymy z masą miodową.

Składniki suche (przesianą mąkę, przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, posiekane migdały) łączymy w miseczce.

Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy krótko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka w 175 st. C (ok. 35 minut).

Przygotowanie kremu

Tort piernikowy a'la węgierski
Krem do przełożenia tortu ma intensywny kakaowy smak

Jajka ubijamy na parze razem z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wiśniówkę i kakao. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, łączymy z ostudzoną masą jajeczno-kakaową.

Nasączamy ciasto

Tort piernikowy a'la węgierski
Piernikowe blaty nasączamy herbatą z dodatkiem wiśniówki

Ciasto przekrajamy na dwa blaty, nasączamy je herbatą z wiśniówką.

Przekładamy tort

Tort piernikowy a'la węgierski
Na warstwę kremu wykładamy galaretkę i pijane wiśnie

Część kremu odkładamy do posmarowania wierzchu i boków tortu, resztę przeznaczamy do przełożenia tortu.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy wiśnie wyjęte i odsączone z alkoholu oraz kawałki galaretki.

Wciskamy je lekko w krem. Wykładamy drugi blat ciasta.

Wierzch i boki tortu smarujemy dokładnie pozostawionym kremem. Tort dekorujemy według uznania.


Tagi:

okazje tort