Sposób przygotowania:
Biszkopt przepis podstawowy
Biszkopt na tortownicę 20-22 cm.
Spód tortownicy lekko smaruję margaryną i wykładam krążkiem papieru do pieczenia. Boki zostawiam bez smarowania.
Całe jajka ubijam z cukrem do białości. Trwa to kilkanaście minut.
Piekarnik nastawiam na 170 C.
Do dobrze ubitych jajek po łyżce dodaję przesianą mąkę.
Gotowe ciasto przekładam do tortownicy i piekę 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 C, lub zmniejszyć do 160 C.
W połowie ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier, obracamy i studzimy.
Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i przekładać masą następnego dnia.
Spód tortownicy lekko smaruję margaryną i wykładam krążkiem papieru do pieczenia. Boki zostawiam bez smarowania.
Całe jajka ubijam z cukrem do białości. Trwa to kilkanaście minut.
Piekarnik nastawiam na 170 C.
Do dobrze ubitych jajek po łyżce dodaję przesianą mąkę.
Gotowe ciasto przekładam do tortownicy i piekę 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 C, lub zmniejszyć do 160 C.
W połowie ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier, obracamy i studzimy.
Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i przekładać masą następnego dnia.