CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Biszkopt przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwy biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu. Najlepszy przepis od kilkudziesięciu lat.

Biszkopt przepis podstawowy

Składniki:

Biszkopt przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt przepis podstawowy
Biszkopt na tortownicę 20-22 cm.

Spód tortownicy lekko smaruję margaryną i wykładam krążkiem papieru do pieczenia. Boki zostawiam bez smarowania.

Całe jajka ubijam z cukrem do białości. Trwa to kilkanaście minut.

Piekarnik nastawiam na 170 C.

Do dobrze ubitych jajek po łyżce dodaję przesianą mąkę.

Gotowe ciasto przekładam do tortownicy i piekę 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 C, lub zmniejszyć do 160 C.

W połowie ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier, obracamy i studzimy.

Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i przekładać masą następnego dnia.