ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasto z orzechami włoskimi i kremem kajmakowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ulubione ciasto mojego męża. Jest pyszne. Zawsze też cieszy się dużym powodzenie wśród gości. Polecam.

Ciasto z orzechami włoskimi i kremem kajmakowym

Składniki:

Ciasto z orzechami włoskimi i kremem kajmakowym

 

 

 

  • puszka kajmaku ok. 400 g
  • 200g masła roślinnego
  • słoiczek domowych powideł ok. 300 g

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechami włoskimi i kremem kajmakowym

ETAP 1:

Masa orzechowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i orzechy pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem usmażyć.

Masło pokroić w płatki i pomieszać z mąką. Dodać cukier, jajka, miód, sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden placek do wielkości blaszki i upiec -180 stopni ok 30 min. Rozwałkować drugi placek i na niego wyłożyć masę orzechową z rondelka ( może być gorąca ) i tak samo upiec - 180 stopni ok. 30 min.

Masło roślinne utrzeć dodając masę kajmakową.

Gładki placek posmarować powidłami i wyłożyć na powidła krem kajmakowy. Przykryć plackiem z orzechami. Docisnąć.

Ciasto najlepsze jest jak poleżakuje ok 24 godz.

Smacznego.