BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1200]

Biszkopt z 5 jaj krok po kroku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chciałam dzisiaj polecić biszkopt z 5 jaj i pokazać krok po kroku. Biszkopt z tego przepisu wychodzi delikatny, puszysty i pyszny. Zapewniam ze zawsze sie udaje i wychodzi super.

Biszkopt z 5 jaj krok po kroku Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Biszkopt z 5 jaj krok po kroku

 

  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • jajka 5 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

Sposób przygotowania:

Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Na samym początku przygotować tortownice o średnicy 24 cm. wyłożyć tortownice papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).

Po upieczeniu wystudzić.

Rada;

Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.

Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem. 
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Do ubitej masy dodawać żółtka i cukier cały czas miksując
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Masa po dodaniu żółtek i cukru
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Do masy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Masę przelać do przygotowanej tortownicy
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut najlepiej do suchego patyczka
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu pokazany od dołu