Sposób przygotowania:
Biszkopt z 5 jaj krok po kroku
Na samym początku przygotować tortownice o średnicy 24 cm. wyłożyć tortownice papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Rada;
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Rada;
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.
gusia1000
BozenaMatuszczyk