WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Biszkopt waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny biszkopt o smaku waniliowym, zrobiony z pięciu jaj, z dodatkiem budyniu waniliowego zamiast mąki ziemniaczanej.

Biszkopt waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt waniliowy

 

  • 5 jaj
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 40g
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Biszkopt waniliowy

ETAP 1:

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach miksera aż uzyskamy jasny puszysty krem. Do zmiksowanych jajek przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Wymieszać. Na koniec dodać wodę i jeszcze raz delikatne wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec je okok. 25-30 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Podawać posypany cukrem pudrem lub przełożyć kremem.

Biszkopt waniliowy
Zmiksowane ciasto na biszkopt przelane do formy
Biszkopt waniliowy
Woda dolewana na koniec do ciasta na biszkopt.
Biszkopt waniliowy
Mąka z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiana do jajek.
Biszkopt waniliowy
Jajka w trakcie ubijania z cukrem kryształem i cukrem waniliowym