Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniamiETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
2 jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać pozostałe mleko, dodać spieniony rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać około 15 minut. Następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać jeszcze około 5 minut.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, dodać masło, cukier i aromat. Palcami rozcierać do czasu aż powstanie pokruszone ciasto.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, przerobić, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Szklanką lub owalną foremką wykroić krążki, w odstępach ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
ETAP 4:
Na każdym placku szklanką lub małym wałkiem zrobić wgłębienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
ETAP 5:
Brzoskwinie obrać, pokroić w ósemki.
Obrany rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem.
Rabarbar i brzoskwinie ułożyć na przygotowanym cieście.
ETAP 6:
Posypać migdałową kruszonką, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.