Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami, posypane kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej to smaki, które uwielbiam.

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami

 

 

  • Kruszonka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki migdałowej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 5 dag cukru
  • 0,4 łyżeczki aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami

ETAP 1:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami
Spieniony rozczyn drożdżowy połączyć z pozostałymi składnikami ciasta

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
2 jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.

Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać pozostałe mleko, dodać spieniony rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać około 15 minut. Następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać jeszcze około 5 minut.

ETAP 2:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu

Tak przygotowane ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami
Uformowane krążki z ciasta pozostawić do wyrośnięcia

Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, dodać masło, cukier i aromat. Palcami rozcierać do czasu aż powstanie pokruszone ciasto.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, przerobić, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.

Szklanką lub owalną foremką wykroić krążki, w odstępach ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.

ETAP 4:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami
Wyrośnięte krążki posmarować roztrzepanym jajkiem

Na każdym placku szklanką lub małym wałkiem zrobić wgłębienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.

ETAP 5:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami

Brzoskwinie obrać, pokroić w ósemki.

Obrany rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem.

Rabarbar i brzoskwinie ułożyć na przygotowanym cieście.

ETAP 6:

Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami

Posypać migdałową kruszonką, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.