BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt prostokątny z 8 jaj

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 7 - 8 jaj( w zależności od wielkości jajek). Biszkopt wychodzi pulchny, puszysty i bardzo smaczny.

Biszkopt prostokątny z 8 jaj Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biszkopt prostokątny z 8 jaj

 

  • mąka tortowa 375 g,
  • mąka ziemniaczana 100 g,
  • cukier 250 g,(można dać więcej ),
  • jajka 8 szt,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Biszkopt prostokątny z 8 jaj
Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.

Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. 

Wielkość blaszki 30/40 cm.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty.
Biszkopt prostokątny z 8 jaj
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli
Biszkopt prostokątny z 8 jaj
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli
Biszkopt prostokątny z 8 jaj
Do masy białkowej nie przerywając ubijania dodajemy żółtka na przemian z cukrem
Biszkopt prostokątny z 8 jaj
Do masy przesiewamy mąki połączone z proszkiem do pieczenia oraz sodą
Biszkopt prostokątny z 8 jaj
Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników