slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 650]

Kakaowy biszkopt tortowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Przedstawiam przepis na mój idealny biszkopt do tortu. Ten jest z dodatkiem kakao naturalnego. Polecam.

Kakaowy biszkopt tortowy

Składniki:

Kakaowy biszkopt tortowy

 

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt tortowy
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Potem partiami dodajemy cukier i cały czas miksujemy.

Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Dodajemy również olej rzepakowy i chwilę miksujemy.

Następnie dodajemy razem przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką i po połączeniu się składników przelewamy ciasto do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika "upuszczamy" ciasto na podłogę aby wyszła z niego para wodna.

Następnie delikatnie odcinamy od boków formy biszkopt, wyjmujemy z tortownicy i studzimy.