Sposób przygotowania:
Ciasteczka babci
Zimne masło posiekać z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całe jajko, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Blat podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim wycięte ciasteczka.
Dodatkowe jajko lekko ubić i przy pomocy pędzla smarować wierzch ciastek, następnie posypać spora ilością cukru.
Piec w temp.180 st około 13-15 minut do momentu ładnego zezłocenia.
Blat podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim wycięte ciasteczka.
Dodatkowe jajko lekko ubić i przy pomocy pędzla smarować wierzch ciastek, następnie posypać spora ilością cukru.
Piec w temp.180 st około 13-15 minut do momentu ładnego zezłocenia.