iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasteczka babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka z przepisu jaki zna chyba każda babcia, ciastka wychodzą chrupiące i pachnące, jedne z najlepszych na świecie i to nie tylko dlatego, że piekła je babcia.

Ciasteczka babci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka babci

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka babci
Zimne masło posiekać z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całe jajko, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin. 

Blat podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciasteczka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim wycięte ciasteczka.

Dodatkowe jajko lekko ubić i przy pomocy pędzla smarować wierzch ciastek, następnie posypać spora ilością cukru. 

Piec w temp.180 st około 13-15 minut do momentu ładnego zezłocenia.
Ciasteczka babci
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.