Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Biszkopt z malinami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, lekkie ciasto orzeźwiające z galaretką i malinami. Doskonałe na upalne dni. Warto go przygotować.

Biszkopt z malinami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z malinami i galaretką

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 30 dag świeżych malin
  • 2 galaretki czerwone

Sposób przygotowania:

Biszkopt z malinami i galaretką
Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na upieczonym biszkopcie. Zalewam tężejącą galaretką i wykładam na 2 godziny do lodówki.
Biszkopt z malinami i galaretką
Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ocet.
Biszkopt z malinami i galaretką
Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Biszkopt z malinami i galaretką
Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia.
Biszkopt z malinami i galaretką
Maliny układam na upieczonym biszkopcie. Zalewam tężejącą galaretką i wykładam na 2 godziny do lodówki.