monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Rafaello z malinami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i szybkie ciasto na biszkopcie z masą kokosową, malinami i galaretką.

Rafaello z malinami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rafaello z malinami.

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 250dkg mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rafaello z malinami.
Pierwszym zadaniem jest upieczenie biszkoptu. Białka należy ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Wyłożyć ciasto na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Następnie należy zrobić masę. W ¼ mleka skondensowanego (w garnku na małym ogniu) rozpuszczamy białą czekoladę, dodając po jednej kostce. Rozpuszczona czekolada musi się schłodzić. W pozostałej części zimnego mleka skondensowanego ubijamy dwie bite śmietany (śnieżki), jak zgęstnieje dodajemy kokos oraz schłodzoną białą czekoladę. Masę należy nałożyć na zimny biszkopt, poukładać na masie maliny i zalać rozpuszczoną w wodzie galaretką.
Rafaello z malinami.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy m.in.: mleko skondensowane niesłodzone, galaretkę, maliny.
Rafaello z malinami.
Jest to proste ciasto, ale niezwykle smaczne i efektowne :)
Rafaello z malinami.
Ciasto można upieć zarówno w tortownicy, jak i na zwykłej blasze.